Zaskakujące korzyści z picia kawy
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Artykuły o zdrowiu
- Odsłon: 817
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że kawa zawiera setki związków bioaktywnych, olejów, garbników, witamin i minerałów, które odgrywają pozytywną rolę w funkcjach poznawczych i długowieczności. Niektóre z tych związków są usuwane z kawy podczas procesu odkofeinowania, co obniża właściwości zdrowotne kawy.
Kawa zmniejsza stany zapalne komórek i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Badania wykazały, że wiele naturalnych związków zawartych w kawie ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Niektóre związki zapobiegają bliznowaceniu tkanek. Dzięki tym właściwościom kawa może zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych i mieć pozytywny wpływ na inne choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Badania pokazują, że niektóre właściwości zdrowotne kawy są aktywowane podczas palenia kawy. Palone ziarna są bogate w przeciwutleniacze lipofilowe i laktony kwasu chlorogenowego, które zapewniają właściwości neuroprotekcyjne.

Cztery korzyści zdrowotne wynikające z postu
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Artykuły o zdrowiu
- Odsłon: 1078
Post ma pozytywny wpływ na stan jelit i niższą wagę ciała. Post polega na przerwie w pozyskiwaniu kalorii, co odciąża organizm i pomaga korzystać z zapasów energetycznych. Post może być „przerywany”, kiedy przełączasz się między jedzeniem a postem, lub „przedłużony”, gdy pościsz od dwóch dni wzwyż.
W ostatnich latach popularność zyskała post przerywany, zwłaszcza jedzenie w ograniczonym czasie, takie jak metoda 5:2 lub 16:8. Post przerywany polega na przerwie w jedzeniu każdego dnia w ograniczonym czasie, zwykle od ośmiu do szesnastu godzin. Post jest dobry nie tylko dla utraty wagi. Post może pomóc w poprawie zdrowia jelit i serca.

Suszone śliwki wspierają zdrowe kości
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Artykuły o zdrowiu
- Odsłon: 384
Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition udowadnia, że spożywanie garści suszonych śliwek dziennie może pomóc w zapobieganiu utraty masy kostnej w starszym wieku.
Naukowcy z Penn State University poinformowali, że kobiety w wieku 60 lat, które spożywały suszone śliwki, miały znacznie mniejszą utratę kości w biodrach w ciągu roku w porównaniu do tych, które nie jadły suszonych owoców. Sugeruje to, że suszone śliwki mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, który jest kluczowym czynnikiem utraty masy kostnej.

Prosty sposób na zdrowe jelito grube i poprawę samopoczucia
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Artykuły o zdrowiu
- Odsłon: 2182
Betaglukany są w naszym pożywieniu niezwykle cennym składnikiem, ale przemysł spożywczy nie dba o nasze zdrowie, a więc także o to, czy betaglukany są w nim zawarte. Jednym ze źródeł betaglukanów mogą być płatki owsiane. Dużo na ten temat mówi dr Marek Skoczylas, ale to nie jedyny pożyteczny probiotyk. Zacznijmy więc od tego, co na temat błonnika pisze dr Bartek Kulczyński.
Czytaj więcej: Prosty sposób na zdrowe jelito grube i poprawę samopoczucia
Strona 1 z 2