Produkty z likopenem

Co to jest likopen?

Likopen jest składnikiem naszej żywności i naturalnym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy karotenów, który oprócz tego, że uchodzi za barwnik (jasnoczerwony), to ma silne właściwości zdrowotne. Likopen jest silnym antyoksydantem.

Co daje likopen, co leczy? 

Odcinam się od słowa, leczy, ponieważ nie jest to lekarstwo, tylko składnik naturalnej i zdrowej żywności. Nie opracowało go żadne laboratorium, tylko mamy go w darze od Boga. Ludzie co najwyżej odkryli likopen i mogą wyciągnąć go z żywności, by później sprzedać w formie uzupełniacza diety, czyli tak zwanego suplementu diety.

Dodatkowe uzupełnianie może być przydatne w razie choroby, gdy likopenu w diecie może nie wystarczyć, bo nasze zaniedbania zdrowotne posunęły się zbyt daleko. Dodatkowa suplementacja likopenem wówczas, będzie niczym dopalacz, przyspieszała powrót do zdrowia. Oczywiście można także profilaktycznie się suplementować.

Poniżej przedstawiam film, w którym dr Marek Skoczylas bardzo szczegółowo omawia nie tylko zalety likopenu, ale także jak samemu wydobyć go z pożywienia.

W jakich chorobach może pomóc nam likopen?

Pan Marek wymieniając choroby, w których likopen będzie pomocny, powiedział:

„Nie bez przyczyny rozpoczniemy od chorób nowotworowych, ponieważ jak się okazuje, właśnie w zakresie tych chorób likopen jest najlepiej przebadany, a liczby stojące za likopenem w zakresie właśnie tych chorób na pewno wprawią państwa w zdumienie.

Jeśli mówimy o chorobach nowotworowych, powinniśmy powiedzieć przede wszystkim o profilaktyce, czyli zapobieganiu chorobom nowotworowym.

Spośród wszystkich rodzajów raka największą liczbę badań na temat likopenu wykonano w odniesieniu do raka prostaty. Dlaczego? Ponieważ likopen ma tendencję do gromadzenia się w prostacie i może odgrywać szczególną rolę w zapobieganiu rakowi prostaty.

Skoro likopen zgromadzony jest w prostacie, jest antyoksydantem, zatem hamuje on szkodliwe działanie wolnych rodników na tkankę naszej prostaty, tym samym chroni nasz materiał genetyczny i jak nietrudno wywnioskować, zmniejsza znacząco ryzyko rozwoju chorób nowotworowych”.

Więcej się dowiesz z filmu. 

 

Jeśli temat cię zainteresował, zapraszam do drugiego filmu, nagranego przez innego dra Bartka Kulczyńskiego, który potwierdza to, co mówił dr Marek Skoczylas i dodaje kilka swoich uwag, w tym ciekawy przepis na napój z likopenem. W filmie możemy między innymi usłyszeć:

Autorzy wielu badań dowiedli, że spożywanie likopenu obniża ryzyko rozwoju choroby wieńcowej o 13% i udarów mózgu aż o 26%. Chciałbym też wspomnieć o tym, że likopen wykazuje pozytywny wpływ na nasze kości. Zwykle, gdy jest mowa o składnikach diety, które przyczyniają się do budowy i wzmocnienia kości, to wymienia się m.in. wapń, magnez, witaminę D i witaminę K. Jednak w literaturze naukowej można znaleźć coraz więcej badań, które dowodzą, że ważnym związkiem dla kości jest również omawiany likopen. Jest on szczególnie cenny w przypadku starszych kobiet, w wieku postmenopauzalnym, które są szczególnie narażone na osłabienie kości.

Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym zaobserwowali, że u kobiet, które stosowały likopen, nastąpiła mniejsza resorpcja kości, czyli ich rozkład. Potwierdza to wcześniejsze przypuszczenia badaczy, że likopen działa ochronnie na kości.

Autorzy wspomnianego badania pokusili się nawet o stwierdzenie, że spożywanie wysokich ilości likopenu może być ważnym elementem profilaktyki osteoporozy”.

 

Jeśli uważnie wysłuchałeś obu lekarzy, to pewnie zauważyłeś, że pozyskanie likopenu nie jest łatwe i wymaga pewnego wysiłku. Warto jednak trochę się postarać, by w sposób naturalny, czyli przez żywność zadbać o swoje zdrowie. Gdybyś jednak nie miał na to czasu, to zawsze możesz kupić likopen naSklepie.pl. 

Życzę dużo zdrowia.

Krzysztof Król

2 thoughts on “Co to jest likopen i na co go stosujemy?”

  • Wydawało się, że pomidor niczym nas nie zaskoczy, a jednak jest numerem 1 w kwestii likopenu. Ja jadam tylko własne pomidory, a więc zajadam się nimi głównie od lata do pierwszych mrozów, ale później mam spory zapas ketchupu i przecierów pomidorowych. 

    Lubie tez dodawać pomidory do jajecznicy, a jak się okazuje to tez sprzyja wydzieleniu się likopenu. 

    Edited on piątek, 15 lipiec 2022 16:33 by Krzysztof Król.