Czarny pieprz (owoc Piper nigrum ) istnieje od niepamiętnych czasów i od dawna uważa się, że ma właściwości zdrowotne, zgodnie z sanskryckimi tomami medycznymi sprzed ponad 3000 lat. W średniowieczu czarny pieprz był rzadki, drogi, niezwykle poszukiwany i tak drogi, że w 410 n.e. Wizygoci zażądali 3000 funtów czarnego pieprzu jako część okupu za miasto Rzym. Nazywany „królem przypraw”, czarny pieprz był cennym towarem, który służył jako danina w średniowieczu. Napędzał gospodarkę i był uważany za jedną z sił napędowych handlu przyprawami. Obecnie pieprz nie jest daleko od naszych palców w młynku obok soli w naszej kuchni.

Czarny pieprz oferuje wiele popartych naukowo korzyści zdrowotnych. Oto kilka z nich.

Zawiera wysoki poziom prozdrowotnych związków roślinnych.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition potwierdziło, że czarny pieprz jest ważną zdrową żywnością.

Oprócz substancji czynnej, piperyny, naukowcy stwierdzili, że czarny pieprz zawiera również składniki lotnych olejków (piperamidy i nerolidol), alkaloidy (piperyna i chawicyna) oraz oleożywice, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwdepresyjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i chroniące żołądek zajęcia.

Dostarcza dużych ilości witamin antyoksydacyjnych i polifenoli.

Czarny pieprz jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E, beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Badanie opublikowane w czasopiśmie Advances in Experimental Medicine and Biology  wykazało również, że piperyna, która jest odpowiedzialna za wyraźną jakość gryzienia i ostry aromat czarnego pieprzu, ma korzystny wpływ na zdrowie.

Oprócz silnych właściwości przeciwutleniających, działanie przeciwzapalne piperyny może chronić  przed chorobami przewlekłymi, takimi jak zapalenie stawów, rak, cukrzyca i choroby serca. Zgłaszano również, że piperyna pomaga w stłuszczeniu wątroby lub stłuszczeniu wątroby i insulinooporności.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Arthritis Research & Therapy potwierdziło przeciwartretyczne, przeciwzapalne i antynocyceptywne działanie piperyny na zwierzęcym modelu zapalenia stawów. Testy wykazały mniejszy obrzęk stawów i mniej markerów stanu zapalnego we krwi.

Inne badanie na zwierzętach opublikowane w Journal of Pharmacy and Pharmacology wykazało, że piperyna tłumiła stany zapalne w drogach oddechowych spowodowane przez astmę i sezonowe alergie.

Pomaga w walce z rakiem.

Wykazano, że wysoka zawartość piperyny w oleożywicy czarnego pieprzu jest skuteczna w przypadku większości rodzajów nowotworów. Piperyna pomaga również zwiększyć wchłanianie składników odżywczych, takich jak selen, beta-karoten i witaminy z grupy B, w jelitach.

Kanadyjskie badanie opublikowane w czasopiśmie Molecular Carcinogenesis wykazało, że piperyna hamuje wzrost ludzkiego raka okrężnicy  poprzez zatrzymanie cyklu komórkowego w fazie G1 i apoptozę (śmierć komórki).

Obszerny przegląd opublikowany w czasopiśmie Nutrients  wykazał również, że piperyna może  hamować proliferację komórek raka piersi i prostaty. Stwierdzono również, że alkaloid zwiększa skuteczność docetakselu, leku chemioterapeutycznego stosowanego w leczeniu raka prostaty.

Wspiera zdrowe funkcje poznawcze.

Wykazano, że piperyna zawarta w czarnym pieprzu hamuje enzym (monoaminooksydaza A), który rozkłada serotoninę (kontroluje nastrój), adrenalinę (adrenalinę) i norepinefrynę (reguluje pobudzenie, uwagę, funkcje poznawcze i reakcje stresowe) oraz zakłóca produkcję hormonu „dobrego samopoczucia”, dopaminy.

Piperyna hamuje również enzym (wątrobowy cytochrom P450), który upośledza działanie hormonu melatoniny, który reguluje cykl snu i czuwania.

Kilka badań wykazało, że piperyna może poprawiać funkcjonowanie mózgu i zmniejszać objawy związane ze zwyrodnieniowymi chorobami mózgu, takimi jak choroba Alzheimera. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Cellular and Molecular Neurobiology piperyna znacznie poprawiła wydajność pamięci (roboczą i referencyjną) u szczurów z chorobą Alzheimera i zmniejszyła tworzenie się płytek amyloidowych, szkodliwych fragmentów białek, które najpierw rozwijają się w obszarach mózgu związanych z pamięcią i funkcja poznawcza.

Wspiera zdrowie jelit.

Badania sugerują, że czarny pieprz nie tylko pomaga zwiększyć wchłanianie składników odżywczych, ale także wywiera działanie prebiotyczne. Wykazano, że piperyna z czarnego pieprzu pomaga regulować ludzką mikroflorę jelitową i poprawia zdrowie przewodu pokarmowego.

Zdrowa mikroflora jelitowa jest niezbędna dla dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Zdrowe jelita zapewniają organizmowi silną obronę immunologiczną przed patogenami chorobotwórczymi.

Wspiera rozsądne cele zarządzania wagą.

Pieprz czarny jest bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E i K), składników mineralnych (wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk) oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.

Spożywanie żywności przyprawionej czarnym pieprzem pomaga organizmowi spalić kalorie kilka godzin po jedzeniu. Stwierdzono również, że czarny pieprz pomaga zapobiegać tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych, hamując gromadzenie się tłuszczu. 

Nie ma naukowych dowodów na to, że przedawkowanie czarnego pieprzu powoduje poważne zagrożenie dla zdrowia lub skutki uboczne. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości może powodować stres trawienny, co jednak dotyczy większości ziół i przypraw. Niemniej jednak czarny pieprz jest doskonałym dodatkiem do zdrowej diety, ponieważ jego korzystne składniki mogą wspierać ogólny stan zdrowia.