Gojnik — napar z gojnika, czyli herbata górska.
Gojnik to ponad 160 gatunków roślin. Jako napar jest wyjątkowo popularny w basenie Morza Śródziemnego i jest znany jako herbata górska.
Olejki eteryczne: Olejki eteryczne z gojnika składają się z wielu związków, głównie monoterpenów i seskwiterpenów, z których każdy stanowi zwykle mniej niż połowę zawartości olejku eterycznego.
Zastosowania kulinarne: Gojnik jako herbata górska jest popularny głównie na Bałkanach i w Turcji. Jest przygotowywany z suszonych kwiatów i liści. Gojnik podawany jest przeważnie z miodem, czasem także z cynamonem i ma bogaty aromat i smak. W Grecji jest bardzo popularny i zbierany na dziko, a później sprzedawany na lokalnych targach ziołowych.
Jest także popularny jako, aromatyzowana przyprawa do pikantnych potraw. W Turcji gojnik znany jest, pod kilkoma lokalnymi nazwami, głównie herbata górska, herbata płaskowyżowa lub herbata wyspowa. Herbata z gojnika jest podawana także w tureckich kawiarniach, zwłaszcza w rejonach górskich.
Picie herbaty z gojnika jest znane także w Hiszpanii, występuje tam pod nazwą herbata żółta, herbata górska lub herbata z borriquero.
Dlaczego gojnik jest zdrowy?
Gojnik jest źródłem wielu cennych składników w tym minerałów.
Różne gatunki gojnika są bogate we flawonoidy, terpeny i olejki eteryczne o wyraźnym działaniu zdrowotnym, w tym:
- przeciwzapalnym,
- przeciwdrobnoustrojowym,
- przeciwgrzybiczym,
- przeciwbólowym,
- przeciw wrzodowym,
- przeciwnowotworowym,
- przeciwwirusowym,
- jest przeciwutleniaczem.
Picie naparu z gojnika dostarcza organizmowi:
- cynku,
- potasu,
- magnezu,
- żelaza,
- sodu,
- miedzi,
- tanin,
- a także flawonoidów (polifenole zwane kwasami fenelowymi).
Gojnik działa wzmacniająco, a jednocześnie relaksująco. Podnosi poziom serotoniny i dopaminy w ludzkim organizmie, co ma wpływ na lepsze samopoczucie.
Wzmacnia cały organizm, a szczególnie:
- układ odpornościowy,
- układ krążenia (reguluje ciśnienie),
- system wydalania toksyn.
Jest bardzo zdrowotny, jeśli chodzi o pracę mózgu.
Hamuje stany zapalne w mózgu i wspólnie z kwasami omega 3, poprawia komfort starszym ludziom, dając lepszą pamięć i mniej problemów ze starczą demencją. Badania naukowe wykazały, że gojnik może być pomocny w usuwaniu złogów białkowych w mózgu, które są podejrzane o przyczynianie się do demencji.
Codzienne picie naparu z gojnika potrafi zregenerować mózg w 80% w ciągu 2 miesięcy.
Takie choroby jak Alzheimer wycofują się, a sprawność umysłowa powraca.
Z badań naukowych wynika też, że gojnik hamuje wzrost komórek rakowych (piersi, macicy, nerek i mózgu, prostaty), a ma to mieć związek z antyoksydantami i ze składnikami flawonoidowymi takimi, jak apigenina i luteolina.
Lista chorób, w których warto sięgnąć po gojnik lub którym chcemy zapobiegać.
Picie naparu (herbatki) z gojnika, pomaga, gdy dopadnie cię:
- przeziębienia,
- grypa,
- zapalenie oskrzeli,
- infekcja uszu,
- infekcja pochwy,
- infekcja dróg moczowych,
- nerwica,
- depresja,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- problemy z nerkami,
- kamica nerkowa,
- grzybica,
- drożdżaki candida,
- demencja,
- Alzheimer,
- niewydolność krążenia,
- niedokrwistość,
- nadciśnienie,
- nowotwór nerek,
- nowotwór macicy,
- nowotwór mózgu (glejak),
- nowotwór piersi,
- prostata,
- reumatyzm,
- alergia,
- osteoporoza,
- stan lękowy,
- bezsenność,
- i pewnie wiele innych.
Niestety przemysł rzadko sięga po naturalne zdrowie, dlatego ciągle brakuje badań na skuteczność i zdrowotność gojnika. Jestem pewien, że po kolejnych badaniach lista zdrowotnych właściwości się powiększy.
Nie ma uzasadnionych przeciwwskazań dla picia naparu lub wywaru z gojnika.
Można go pić praktycznie od szóstego miesiąca życia aż do śmierci. Radzi się ostrożność w przypadku kobiet w ciąży, ale nie wynika ona z uzasadnionych przyczyn, ale jest to typowy przykład dmuchania na zimne, czyli na wszelki wypadek.
Gojnik na pewno zasługuje, by go pić profilaktycznie.
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/sideritis
https://portal.abczdrowie.pl/gojnik-wlasciwosci-zdrowotne-jak-parzyc-herbate-z-gojnika
Ja już herbatkę z gojnika wypróbowałem, smakuje delikatnie. ma żółty kolor i można ja zaparzać kilka razy.