Gojnik — napar z gojnika, czyli herbata górska.

Gojnik to ponad 160 gatunków roślin. Jako napar jest wyjątkowo popularny w basenie Morza Śródziemnego i jest znany jako herbata górska.

Olejki eteryczne: Olejki eteryczne z gojnika składają się z wielu związków, głównie monoterpenów i seskwiterpenów, z których każdy stanowi zwykle mniej niż połowę zawartości olejku eterycznego.

Zastosowania kulinarne: Gojnik jako herbata górska jest popularny głównie na Bałkanach i w Turcji. Jest przygotowywany z suszonych kwiatów i liści. Gojnik podawany jest przeważnie z miodem, czasem także z cynamonem i ma bogaty aromat i smak. W Grecji jest bardzo popularny i zbierany na dziko, a później sprzedawany na lokalnych targach ziołowych. 

Jest także popularny jako, aromatyzowana przyprawa do pikantnych potraw. W Turcji gojnik znany jest, pod kilkoma lokalnymi nazwami, głównie herbata górska, herbata płaskowyżowa lub herbata wyspowa. Herbata z gojnika jest podawana także w tureckich kawiarniach, zwłaszcza w rejonach górskich.

Picie herbaty z gojnika jest znane także w Hiszpanii, występuje tam pod nazwą herbata żółta, herbata górska lub herbata z borriquero.

Dlaczego gojnik jest zdrowy?

Gojnik jest źródłem wielu cennych składników w tym minerałów.

Różne gatunki gojnika są bogate we flawonoidy, terpeny i olejki eteryczne o wyraźnym działaniu zdrowotnym, w tym:

  • przeciwzapalnym,
  • przeciwdrobnoustrojowym,
  • przeciwgrzybiczym,
  • przeciwbólowym,
  • przeciw wrzodowym,
  • przeciwnowotworowym,
  • przeciwwirusowym,
  • jest przeciwutleniaczem.

Picie naparu z gojnika dostarcza organizmowi:

  • cynku,
  • potasu,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • sodu,
  • miedzi,
  • tanin,
  • a także flawonoidów (polifenole zwane kwasami fenelowymi).

Gojnik działa wzmacniająco, a jednocześnie relaksująco. Podnosi poziom serotoniny i dopaminy w ludzkim organizmie, co ma wpływ na lepsze samopoczucie.

Wzmacnia cały organizm, a szczególnie:

  • układ odpornościowy,
  • układ krążenia (reguluje ciśnienie),
  • system wydalania toksyn.

Jest bardzo zdrowotny, jeśli chodzi o pracę mózgu.

Hamuje stany zapalne w mózgu i wspólnie z kwasami omega 3, poprawia komfort starszym ludziom, dając lepszą pamięć i mniej problemów ze starczą demencją. Badania naukowe wykazały, że gojnik może być pomocny w usuwaniu złogów białkowych w mózgu, które są podejrzane o przyczynianie się do demencji.

Codzienne picie naparu z gojnika potrafi zregenerować mózg w 80% w ciągu 2 miesięcy.

Takie choroby jak Alzheimer wycofują się, a sprawność umysłowa powraca.

Z badań naukowych wynika też, że gojnik hamuje wzrost komórek rakowych (piersi, macicy, nerek i mózgu, prostaty), a ma to mieć związek z antyoksydantami i ze składnikami flawonoidowymi takimi, jak apigenina i luteolina.

Lista chorób, w których warto sięgnąć po gojnik lub którym chcemy zapobiegać.

Picie naparu (herbatki) z gojnika, pomaga, gdy dopadnie cię:

  • przeziębienia,
  • grypa,
  • zapalenie oskrzeli,
  • infekcja uszu,
  • infekcja pochwy,
  • infekcja dróg moczowych,
  • nerwica,
  • depresja,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • problemy z nerkami,
  • kamica nerkowa,
  • grzybica,
  • drożdżaki candida,
  • demencja,
  • Alzheimer,
  • niewydolność krążenia,
  • niedokrwistość,
  • nadciśnienie,
  • nowotwór nerek,
  • nowotwór macicy,
  • nowotwór mózgu (glejak),
  • nowotwór piersi,
  • prostata,
  • reumatyzm,
  • alergia,
  • osteoporoza,
  • stan lękowy,
  • bezsenność,
  • i pewnie wiele innych.

Niestety przemysł rzadko sięga po naturalne zdrowie, dlatego ciągle brakuje badań na skuteczność i zdrowotność gojnika. Jestem pewien, że po kolejnych badaniach lista zdrowotnych właściwości się powiększy.

Nie ma uzasadnionych przeciwwskazań dla picia naparu lub wywaru z gojnika.

Można go pić praktycznie od szóstego miesiąca życia aż do śmierci. Radzi się ostrożność w przypadku kobiet w ciąży, ale nie wynika ona z uzasadnionych przyczyn, ale jest to typowy przykład dmuchania na zimne, czyli na wszelki wypadek.

 

Gojnik na pewno zasługuje, by go pić profilaktycznie.

Krzysztof Król

 

 

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/sideritis

https://rozanski.li/3709/gojnik-sideritis-w-praktycznej-fitoterapii-oraz-jako-skladnik-herbatki-gorskiej-malotira/

https://portal.abczdrowie.pl/gojnik-wlasciwosci-zdrowotne-jak-parzyc-herbate-z-gojnika

One thought on “Gojnik i jego właściwości zdrowotne”

  • Ja już herbatkę z gojnika wypróbowałem, smakuje delikatnie. ma żółty kolor i można ja zaparzać kilka razy. 

    Edited on piątek, 15 lipiec 2022 16:28 by Krzysztof Król.