!o rodzajów ziół
Zioła

Poniższa lista nie jest ułożona według ważności, kolejność jest przypadkowa. Są to rośliny o silniejszych właściwościach zdrowotnych od leków, które warto uwzględnić w swojej diecie jako jej uzupełnienie.

Wszystkie te susze zasługują na dokładniejszy opis i niebawem taki umieszczę w tym serwisie.

Które zioła są najlepsze i na co pomagają?

Herbata z gojnika

Napar z gojnika, zwany jest również herbatą górską, herbatą pasterską lub herbatą z szałwii libańskiej. Gojnik należy do roślin z rodzaju Sideritis.

Herbata składa się z wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych i suszonych kwiatów, łodyg i liści gojnika. Roślina ta rośnie dziko na zboczach gór w rejonie Grecji. Można ją spotkać na dużych wysokościach. Gojnik znany był już Hipokratesowi. W tamtych czasach stosowano gojnik jako zioło tonizujące, powszechnie używane do lepszego i szybszego gojenia ran. Gojnik zawiera olejki eteryczne, które są wykorzystywane do produkcji ziołowych leków i kosmetyków.

Herbata z gojnika świetnie sprawdza się podczas leczenia przeziębienia i grypy, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Picie herbaty z gojnika doskonale wpływa również na usuwanie wydzieliny z chorych zatok i oskrzeli. Hamuje również odruch kaszlu.

Od starożytności gojnik uważny był również jako lekarstwo na przeziębienie, niestrawność, problemy z oddychaniem. Picie herbaty z gojnika wzmocni Twoją odporność, dlatego poleca się ją szczególnie w okresie grypowym.

Ostatnie badania wykazały również, że ziele gojnika ma dobroczynny wpływ na zmniejszenie objawów Alzheimera, a także zapobiega osteoporozie. Ponadto dodaje energii i zmniejsza uczucie zmęczenia. Jest dobrym źródłem antyoksydantów, które zwalczają starzenie się komórek, spowodowane przez wolne rodniki. Działa także uspakajająco.

 

Młody jęczmień

Młody jęczmień jest bogaty w chlorofil i przeciwutleniacze, takie jak lutonarin i saponaryna. Zawiera również kwas gamma-aminomasłowy (GABA), kwas ferulowy, witaminy i minerały. Stosowanie młodego jęczmienia jest bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ:

  • nie zawiera tłuszczu;

  • zawiera duże ilości białka roślinnego;

  • jest bogactwem witaminy A dobrej dla prawidłowego widzenia;

  • zawiera duże ilości magnezu, potasu, a więc składników dobrych dla serca;

  • jest mało kaloryczny, dlatego znalazł zastosowanie w dietach i wspomaga odchudzanie.

 

Młody jęczmień (Zielony jęczmień) ma właściwości wzmacniające, działa korzystnie na wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy.

Młody jęczmień zawiera heksakozanol, związek, który może poprawić metabolizm cholesterolu poprzez zmniejszenie syntezy cholesterolu.

Badania wskazują, że zielony jęczmień może pomóc w utrzymaniu równowagi cukru we krwi, ze względu na zawartość nierozpuszczalnego błonnika.

Młody jęczmień zawiera związki GABA i kwas glutaminowy, które działają uspokajająco i kojąco na centralny układ nerwowy, dzięki czemu są one korzystnym pokarmem pomagającym w stanach lękowych, relaksacji i zasypianiu.

Zawiera również enzymy przeciwutleniające, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny. Chlorofil ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

 

Catuaba

Catuaba to brazylijski afrodyzjak, po raz pierwszy użyty przez Indian Tupi.

W brazylijskiej medycynie ziołowej kora Catuaba jest klasyfikowana jako środek pobudzający i jest znana jako silny afrodyzjak.

Catuaba zawiera alkaloidy, które, jak się uważa, wspierają libido, w tym „johimbe”, która jest najbardziej aktywnym związkiem, który wywiera stymulujący wpływ na libido zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Uważa się, że te alkaloidy poprawiają funkcje seksualne poprzez stymulację układu nerwowego. Catuaba stymuluje przepływ krwi do narządów płciowych, może wzmocnić i przedłużyć erekcję, wzmaga podniecenie seksualne i podobno daje silniejsze orgazmy.

Wśród składników tej rośliny znajduje się grupa alkaloidów zwanych „katuabiną”, przy czym uważa się, że związki te są odpowiedzialne za stymulację układu nerwowego. Catuaba działa szybko, skutecznie łagodząc niepokój i nerwy w mniej niż godzinę po użyciu. Może być również używany jako pomoc w zasypianiu.

Badania wykazały, że Catuaba ma działanie dopaminergiczne, co oznacza, że ​​ma zdolność modulowania receptorów w mózgu związanych z neuroprzekaźnikiem dopaminą.

W innym badaniu Catuaba wykazała znaczące działanie neuroprotekcyjne. Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne Catuaby chronią mózg przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Najbardziej aktywną częścią drzewa jest wewnętrzna kora.

Zaleca się gotowanie kory przez 5-15 minut na wolnym ogniu, aby uzyskać mocniejszą dawkę.

 

Czepota Puszysta

(Koci pazur, Vilcacora, Uncuria tommentosa)

Vilcacora to najpopularniejsza roślina peruwiańskiej dżungli. Nazywany jest również „kocim pazurem”. Rośnie w tropikalnych lasach amazońskiej dżungli La Montaña, czyli górzystego regionu, który w porze deszczowej nie jest zalewany wodą. Jest to jasnobrązowe pnącze, czasem nazywane lianą, dorastające do 15 metrów wysokości. Na dole każdej pary liści znajdują się kolce przypominające pazur.

Ze względu na swoje niesamowite właściwości Uncaria Tomentosa od czasów imperium Inków uważana była za świętą roślinę.

W celu wsparcia organizmu – używamy głównie kory. Jednak tylko jego wewnętrzna część zawiera pełną gamę substancji leczniczych. Połączenie alkaloidów obecnych w wewnętrznej korze sprawia, że ​​jest to niezwykle wszechstronna i wydajna roślina lecznicza. Hamuje rozwój komórek nowotworowych i moduluje układ odpornościowy organizmu. Posiada właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, antybakteryjne, i właściwości przeciwutleniające. Wpływa pozytywnie na centralny układ nerwowy, wspomaga krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu i działa oczyszczająco. Działając ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, pomaga przy wrzodach żołądka oraz korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i dróg żółciowych.

Czepota Puszysta w leczeniu chorób:

  • układu pokarmowego (zapalenie jelit, choroba Leśniewskiego-Crohna, wrzody żołądka, marskość wątroby)

  • zwyrodnieniowe narządów ruchu (zapalenie stawów, bóle mięśni)

  • infekcje (zapalenie zatok, infekcje wirusowe)

  • cukrzyca

  • nowotwory

  • łuszczyca

Czepota puszysta - 3-10 g kory zalewamy nie więcej niż litrem wody (duża część wyparuje) i gotujemy 20 minut od zagotowania. Pij letnią porcję 3 razy dziennie 1 godzinę przed lub po posiłku.

 

Czystek kreteński

(Citcus creticus)

Czystek kreteński to roślina o wielu zastosowaniach. Naturalnie rośnie w Afryce, Europie i Azji. Od wieków czystek jest chętnie stosowany w rejonie Morza Śródziemnego na wiele dolegliwości. Inną nazwą czystka kreteńskiego jest róża skalna. W naturze jest pięknym, zielonym krzewem z fioletowo-różowymi kwiatami.

Zioło charakteryzuje się dużym, ładnym aromatem, dlatego znalazło również zastosowanie jako przyprawa do sałatek, mięs i innych dań. Czystek kreteński to bogactwo polifenoli, które działają na wiele sposobów, w tym przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Ze względu na to działanie, czystek kreteński jest doskonałym środkiem na przeziębienia, grypę, a także inne choroby, czy zakażenia. Naparem z czystka można również smarować zmiany skórne w przypadku egzemy, czy innych schorzeń skóry, a także można przemywać twarz dotkniętą trądzikiem.

Czystek kreteński doskonale również sprawdza się w zmniejszaniu objawów boreliozę. Substancja manoiloksydów zawarta w tym zielu może skutecznie zwalczać i chronić organizm przed bakterią Borrelia burgdorferi, która powoduje ten problem zdrowotny.

Ziele czystka jest bogate w przeciwutleniacze, które wykazują znaczny potencjał antyoksydacyjny. Antyoksydanty odgrywają szczególną rolę w usuwaniu wolnych rodników z komórek organizmu i w ten sposób zapobiegają lub zmniejszają szkody spowodowane utlenianiem w organizmie, a także wpływa na zatrzymanie młodości skóry.

 

Damiana

Damiana to krzew, który naturalnie rośnie w Ameryce Środkowej, Meksyku i Indiach. Surowcem leczniczym jest liść oraz łodyga. Dawniej był używany głównie w celu zwiększenia popędu seksualnego (jako afrodyzjak).

Damiana jest stosowana w leczeniu bólu głowy, moczenia nocnego, depresji, nerwicy żołądka i zaparć. Dzięki swoim właściwościom napar z Damiany stosuje się w problemach seksualnych. Stosowanie damiany wpływa na zwiększenie doznań seksualnych, wydłużeniu stosunku oraz zwiększenie częstotliwości orgazmu. Zmniejsza również suchość pochwy. Wzmacnia również produkcję hormonów płciowych.

Damiana zawiera substancje chemiczne, które mogą wpływać na mózg i układ nerwowy. Zmniejsza także dolegliwości bólowe związane z PMS u kobiet, a także powoduje lżejszy przebieg miesiączki. Picie naparu damiany wspomaga również leczenie depresji i lęków.

Picie naparu z damiany poleca się także cukrzykom, ponieważ redukuje nadmiar cukru we krwi. Poprawia również trawienie, co wpływa korzystnie na utratę wagi.

 

Jagody Goi

Jagody Goji są od wieków podstawą medycyny wschodniej. Mogą być spożywane jako przekąska lub dodawane do przepisów, często są używane w herbatach lub mielone na proszek. Te małe kąski suszonych owoców są pełne składników odżywczych, które korzystnie działają na nasze zdrowie.

Jagody Goji posiadają właściwości antyoksydacyjne, które zmniejszają stan zapalny i regulują ciśnienie krwi. Ponadto zawierają wiele związków, które pozytywnie wpływają na jakość snu, poprzez stymulację produkcji melatoniny (hormon, który pomaga regulować wewnętrzny zegar organizmu).

Jagody Goji są bogate w przeciwutleniacze, w tym karotenoidy i polifenole. Przeciwutleniacze zapobiegają występowaniu przewlekłych chorób poprzez usuwanie wolnych rodników.

Jagody goi korzystnie wpływają na serce. Przeciwutleniacze zawarte w jagodach goji, flawonoidy i karotenoidy, skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Flawonoidy wspierają również zdrowie Twojego serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu.

Karotenoidy mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą, lub u osób nią zagrożonych. Ponadto badania wykazały, że jagody goji mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.

Jagody Goji zawierają przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi, w szczególności rakowi piersi, prostaty, płuc i skóry.

 

La Pacho - Pau Darco

Lapacho, które jest również określane jako pau d'arco, to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Ameryki Południowej. Kora i drewno drzewa były używane w medycynie od wieków, a dziś są suszone i sprzedawane jako napar do różnych celów zdrowotnych.

Za aktywne składniki lapacho uważa się dwa związki lapachol i beta-lapachon, a także ich pochodne. Wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwmalaryczne i immunomodulujące. Mogą pomóc również w zabijaniu bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów. Herbata Lapacho wykazuje również działanie przeciwutleniające i może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek i DNA wywołanym przez wolne rodniki.

LaPacho odgrywa kluczową rolę w ziołolecznictwie kilku rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Picie Pau Darco jest bardzo pomocne w okresie grypy oraz przeziębienia. Łagodzi kaszel (także kaszel palacza i alergiczny).

LaPacho jest używany przez zielarzy jako domniemane leczenie raka, HIV i wielu innych dolegliwości. Badania przeprowadzone przez amerykański Narodowy Instytut Raka wykazały, że LaPacho może zapobiegać, opóźniać lub leczyć raka.

 

Moringa

(Moringa oleifera)

Moringa  zyskała popularność w ostatnich latach jako suplement energetyczny, ale to żywe zielone zioło ma do zaoferowania znacznie więcej. Moringa, ma również ogromną zawartość składników odżywczych i wspiera ogólną witalność, odporność i dobre samopoczucie organizmu.

Moringa oleifera jest najbardziej znanym przedstawicielem rodzaju Moringa, z rodziny roślin kwitnących Moringaceae. Występuje głównie w Indiach i na całym subtropikalnym klimacie, jest odpornym na suszę, wieloletnim drzewem, które może szybko rosnąć w różnych klimatach i warunkach.

Jest dobrym źródłem białka. Aminokwasy są budulcem białka, a niezbędne aminokwasy niezbędne do wytworzenia kompletnego białka można znaleźć w moringi. To sprawia, że ​​moringa jest dobrym źródłem białka, zwłaszcza dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

Promuje zdrowy sen i zwiększoną energię. Moringa jest również ziołem adaptogennym, dzięki czemu może dostosować się do potrzeb organizmu, dostarczając energii przez cały dzień i zdrowego, spokojnego snu w nocy.

Wspomaga oczyszczanie i detoksykację. Znana ze swoich właściwości oczyszczających moringa uważana jest za cenne źródło naturalnych przeciwutleniaczy, które wspomagają oczyszczanie i usuwanie toksyn.

Ma wysoką zawartość składników odżywczych. Oprócz aminokwasów i przeciwutleniaczy moringa jest również źródłem pomocnych witamin i minerałów, takich jak beta-karoten, witamina B6, witamina C, ryboflawina, witamina E i żelazo.

Zawartość przeciwutleniaczy w Moringa sprawia, że ​​jest ona korzystnym środkiem wpływającym na zdrowie serca, wątroby, nerek, krwi i trzustki.

 

Ostropest Plamisty

Ostropest Plamisty można spotkać na łąkach, czy lesie, Bardzo często mylony z ostem. Ma wiele korzystnych właściwości leczniczych, głównie na układ trawienny.

Działanie: Hepatoprotekcyjne, tonizujące wątrobę (regeneruje tkanki wątroby), żółciopędne, żółciopędne, obniżające cholesterol, odtruwające, trawienne, antyoksydacyjne i galaktogenne (stymuluje laktację).

Stosowany w ziołolecznictwie w celu łagodzenia zaburzeń trawiennych (niestrawności), wspomagania czynności wątroby jako środek chroniący wątrobę.

Ostropest plamisty regeneruje tkanki wątroby po ekspozycji na produkty toksyczne (zanieczyszczenia, alkohol, narkotyki, marskość wątroby, zapalenie wątroby, chemioterapia, leki). Może pomóc zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii. Stymuluje wydzielanie żółci, chroni żołądek przed wrzodami. Stymuluje również laktację

Sposób użycia : Łyżeczkę ziół zaparz w filiżance wrzącej wody, przykryj, zaparz 10 minut, odcedź. Pij 1 do 3 filiżanek dziennie (najlepiej przed posiłkiem).

Stosować przez minimum 3 tygodnie, aby uzyskać korzystne efekty (środek chroniący wątrobę i wspomaganie pracy wątroby).