
Suszone śliwki wspierają zdrowe kości
Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition udowadnia, że spożywanie garści suszonych śliwek dziennie może pomóc w zapobieganiu utraty masy kostnej w starszym wieku.
Naukowcy z Penn State University poinformowali, że kobiety w wieku 60 lat, które spożywały suszone śliwki, miały znacznie mniejszą utratę kości w biodrach w ciągu roku w porównaniu do tych, które nie jadły suszonych owoców. Sugeruje to, że suszone śliwki mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, który jest kluczowym czynnikiem utraty masy kostnej.
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Artykuły o zdrowiu

Dlaczego pokrzywa jest zdrowa?
Pokrzywa działa na cały nasz organizm wzmacniająco i antybakteryjnie. Stosowana doustnie jako napar działa od środka, ale też jest stosowana jako płukanka do ust i na skórę, zwłaszcza w przypadku trądziku lub łupieżu. Z tego powodu popularne są szampony z dodatkiem pokrzywy i są to przeważnie najtańsze szampony.
Pokrzywa była bardzo popularna w dawnych czasach, stosowano ją zawsze, gdy organizm był osłabiony chorobą i potrzebował wzmocnienia. Co ciekawe była także dodatkiem do zup, zwłaszcza w czasach głodu, pomagała przeżyć biednym rodzinom najtrudniejsze czasy.
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Zioła na zdrowie

Prosty sposób na zdrowe jelito grube i poprawę samopoczucia
Betaglukany są w naszym pożywieniu niezwykle cennym składnikiem, ale przemysł spożywczy nie dba o nasze zdrowie, a więc także o to, czy betaglukany są w nim zawarte. Jednym ze źródeł betaglukanów mogą być płatki owsiane. Dużo na ten temat mówi dr Marek Skoczylas, ale to nie jedyny pożyteczny probiotyk. Zacznijmy więc od tego, co na temat błonnika pisze dr Bartek Kulczyński.
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Artykuły o zdrowiu
Czytaj więcej: Prosty sposób na zdrowe jelito grube i poprawę samopoczucia
Strona 2 z 4