Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że kawa zawiera setki związków bioaktywnych, olejów, garbników, witamin i minerałów, które odgrywają pozytywną rolę w funkcjach poznawczych i długowieczności. Niektóre z tych związków są usuwane z kawy podczas procesu odkofeinowania, co obniża właściwości zdrowotne kawy.

Kawa zmniejsza stany zapalne komórek i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Badania wykazały, że wiele naturalnych związków zawartych w kawie ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Niektóre związki zapobiegają bliznowaceniu tkanek. Dzięki tym właściwościom kawa może zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych i mieć pozytywny wpływ na inne choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Badania pokazują, że niektóre właściwości zdrowotne kawy są aktywowane podczas palenia kawy. Palone ziarna są bogate w przeciwutleniacze lipofilowe i laktony kwasu chlorogenowego, które zapewniają właściwości neuroprotekcyjne.

Zdrowotne właściwości kawy zależą od techniki przygotowania, składu każdego gatunku ziaren kawy, sposobu ich uprawy i czasu przechowywania. Na przykład dwa związki zawarte w kawie – kahweol i kafestol – zapewniają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Związki te są charakterystyczne dla kawy, ale występują tylko w niefiltrowanych odmianach kawy (np. espresso i francuska kawa prasowana).

 

Naturalna kofeina w kawie odgrywa synergistyczną rolę w pośredniczeniu w pozytywnym działaniu innych związków. Kofeina działa jako antagonista receptora adenozyny i odgrywa kluczową rolę w aktywacji wszystkich innych związków w ziarnach kawy. Zwiększone spożycie kawy zostało powiązane z niższym poziomem amyloidu w surowicy. Innymi słowy, kawa zmniejsza stany zapalne w organizmie, zmniejszając sygnały metaboliczne związane z cukrzycą i zapobiegając innym chorobom związanym z uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Związki zawarte w kawie poprawiają komunikację między neuronami i zapobiegają śmierci komórek nerwowych.

Najobficiej występującym związkiem przeciwutleniającym w kawie jest polifenol zwany kwasem chlorogenowym. Jako samodzielny zabieg w hodowlach komórkowych, zwiększa ekspresję enzymu antyoksydacyjnego, zapobiegając śmierci komórek nerwowych. Kawa bezkofeinowa nadal zawiera niekofeinowe alkaloidy i polifenole, które zapewniają korzyści zdrowotne.  Jednak badania pokazują, że proces odkofeinowania usuwa do 60% CGA. Jednym z metabolitów CGA jest kwas kawowy. Badania pokazują, że kwas kawowy poprawia uczenie się i pamięć w sposób zależny od dawki.

Przeprowadzono badanie na 38 osobach dorosłych (w wieku 50-69 lat) z problemami z pamięcią. Jednej grupie podawano napój wzbogacony CGA raz dziennie przez szesnaście tygodni. Druga grupa otrzymywała placebo przez ten sam okres czasu. Na zakończenie badania grupa, która spożywała CGA, wykazała poprawę w przetwarzaniu informacji i szybszą reakcję niż grupa placebo. Grupa CGA miała podwyższone poziomy krążącej apolipoproteiny A1 i transtyretyny. W chorobie Alzheimera osoby zazwyczaj wykazują niski poziom tych biomarkerów.

Po kofeinie, drugim najobficiej występującym alkaloidem w ziarnach kawy jest trygonelina. Szczury leczone trygoneliną wykazują zmniejszenie cytokin zapalnych. Istnieją dowody na to, że trygonelina promuje połączenia neuronalne, poprawiając demencję. W badaniach modelowania molekularnego trygonelina przerywa tworzenie agregatów amyloidu, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym .

Kawa zapewnia więcej niż tylko zastrzyk energii. Zmniejszając stany zapalne, chroniąc przed stresem oksydacyjnym i promując komunikację neuronalną, który może zapobiegać spadkowi funkcji poznawczych.

Tak jak ze wszystkim podobnie z kawą należy zachować umiar. To, co spożywamy w nadmiernej ilości, może być szkodliwe, nawet zwykła woda. Trzeba jedna uczciwie przyznać, że nie ma dowodów na szkodliwość kawy. Przeciwnie, sama kawa jest zdrowa. 

Zdrowe grzyby


Zadbaj o swoje zdrowie jednocześnie wspierając Fakto.pl – zrób zakupy naturalnych ziół i suplementów naSklepie.pl dla siebie i swoich bliskich. 

Złoto i srebro koloidalne. | Suplementy. | Naturalne zioła. | Książki. | Dekoracje obrazy i szkice. | DMSO. | Rękodzieło

 

 


źródła: 

PeterattiaMD.com

EurekaSelect.com

Natura.com

Pubmed.gov 

Pubmed.gov 

ScienceDirect.com