Konsekwencje niedoboru witaminy B12 są poważne i nieodwracalne. Natężenie objawów może być różne, począwszy od rozwoju anemii, aż po trwałe i ciężkie powikłania neurologiczne włącznie. Nawet jeśli żywisz się prawidłowo lub suplementujesz tę witaminę, to i tak może ci jej brakować z powodu zmniejszonego wchłaniania i magazynowania w wątrobie. Dlatego warto poznać przyczyny upośledzonego wchłaniania i magazynowania witaminy B12.

Ustrojowe zapasy tej witaminy wystarczą na utrzymanie prawidłowego poziomu przez kilka lat w sytuacji, gdybyśmy zaniedbali swoją dietę, co oczywiście sprzyja uśpieniu czujności. Kiedy pojawiają się problemy, nie potrafimy ich zdiagnozować prawidłowo i połączyć z dietą, bo przecież jesteśmy na tym sposobie odżywiania od wielu lat i zawsze czuliśmy się dobrze. Warto więc wiedzieć, że właśnie tak to wygląda. Problemy pojawią się po kilku latach, a nie godzinach czy dniach.

Co powoduje upośledzenie wchłaniania witaminy B12?

Głównym powodem jest dieta wegetariańska, a szczególnie niebezpieczna jest dieta wegańska,

Witamina B12 występuje w takich produktach, jak mleko, drób, jaja, ryby.

Weganie są oszukiwani twierdzeniem, że w roślinach także występuje witamina B12, ponieważ jest to prawda tylko teoretyczna. Przemysłowy sposób uprawy tych roślin sprawia, że tej witaminy tam nie ma, choć według książek powinno być jej tam dużo.

Promowanie sterylnych warunków upraw oraz powszechne stosowanie pestycydów sprawiły, że obecnie produkty roślinne, poza kilkoma wyjątkami, nie mogą być uznane za wartościowe źródła tej witaminy.

– Dr Marek Skoczylas – 

 

W przypadku wegan możemy mówić o prawdopodobieństwie wystąpienia niedoborów graniczącym z pewnością, to jest tylko kwestią czasu.

 

Jednak niedobory mogą pojawić się także u ludzi żywiących się w sposób zróżnicowany.

Przyczyną wówczas może być:

  • uszkodzenie komórek okładzinowych żołądka

  • uszkodzenie jelit,

  • brak soków żołądkowych,

  • a pośrednio leki obniżające kwasowość żołądka,

  • leki na cukrzycę,

  • odwodnienie,

  • starość,

  • niedokrwistość złośliwa,

  • Hashimoto,

  • toczeń,

  • stwardnienie rozsiane,

  • reumatoidalne zapalenie stawów,

  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,

  • choroba Leśniowskiego-Crohna

  • łuszczycę,

  • pasożyty jelitowe

  • nieszczelne jelita

  • zapalenie okrężnicy

  • mieć bytujący w jelicie,

  • zapalenie trzustki,

  • doustna antykoncepcja hormonalna,

  • antybiotyki,

  • leki przeciwdrgawkowe,

  • nadużywanie alkoholu,

  • stres.

 

Wymieniliśmy dużo przyczyn niedoboru witaminy B12, ale do głównych zaliczamy brak tej witaminy w diecie i niedokwaszony żołądek. Pozostałe czynniki w mniejszym stopniu wpływają na niedobór i najczęściej pośrednio, ponieważ powodują jedną z głównych przyczyn, czyli brak soków żołądkowych.

Do roślin, które mają witaminę B12, zaliczamy algi, wodorosty grzyby shitake, drożdże.

Ponieważ braki witaminy B12 są niebezpieczne, więc trzeba zachować ostrożność.

Warto zadbać o:

  • różnorodną dietę,

  • zakwaszenie żołądka,

  • zdrowe jelita

  • unikanie leków,

  • suplementowanie.

Zróżnicowana dieta.

Dobrze, żeby dieta dostarczała nam wszystkiego, co sprzyja zdrowiu, żeby tak się stało, żywność musi być naturalna, im bardziej jest przetworzona, tym bardziej powoduje choroby i osłabienie organizmu.

Zdrowy żołądek.

Zakwasić żołądek można prawie wszystkim co gorzkie np. ziołami, ale też octem jabłkowym i solą.

Zdrowe jelita

Żeby jelita były zdrowe, należy unikać węglowodanów, a zwłaszcza cukru i słodyczy, a zadbać o błonnik. Kiedy czujemy się zdrowi i tylko chcemy profilaktycznie jeść błonnik, to może to być np. Błonnik witalny, ale jeśli chorujemy, to potrzebujemy błonnika, który jest probiotykiem specjalnie tak skonstruowanym, by wyciągnąć z ciężkiej nawet choroby jelit. Takim skutecznym rozwiązaniem jest Zinobiotic, którego miesięczna kuracja to tylko 110 zł.

Większość chorób, które sprzyjają brakom witaminy B12, to problemy wynikające ze stanów zapalnych, czyli chorób z autoagresji, dlatego warto pozbyć się ich dodając do diety kwasy tłuszczowe DHA i EPA, to wydatek około 140 zł miesięcznie. Przy okazji warto wiedzieć, że osoby mające wysoki poziom tych kwasów żyją średnio o 5 lat dłużej.

UNIKANIE leków.

Leki nie uzdrawiają, tylko wyciszają symptomy, nie byłby to jeszcze wielki problem, gdyby przy okazji nie niszczyły zdrowia, dlatego należy ich unikać.

Suplementy.

Suplementowanie jest najprostsze, ale żeby było skuteczne, trzeba mieć wysoką kwasowość żołądka, zdrowe jelita, by się witamina B12 wchłaniała, i zdrową wątrobę by się w niej magazynowała.

 

 

Witamina B Complex do codziennego suplementowania.

 

Polecam do codziennego użycia witaminę B complex, która zawiera 60 dziennych porcji, a więc starczy na 2 miesiące dla jednej osoby.

Krzysztof Król

 

 

One thought on “Przyczyny niedoboru witaminy B12 i choroby towarzyszące”

  • Ten temat pomógł mi zrozumieć na czym polega problem z dieta wegańską, mam nadzieję, ze wam też pomoże. Jeśli macie bliskich na tej diecie to dobrze jest ich ostrzec.