Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition  udowadnia, że spożywanie garści suszonych śliwek dziennie może pomóc w zapobieganiu utraty masy kostnej w starszym wieku.

Naukowcy z  Penn State University  poinformowali, że kobiety w wieku 60 lat, które spożywały suszone śliwki, miały znacznie mniejszą utratę kości w biodrach w ciągu roku w porównaniu do tych, które nie jadły suszonych owoców. Sugeruje to, że suszone śliwki mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, który jest kluczowym czynnikiem utraty masy kostnej.

Starsze kobiety są bardziej narażone na osłabienie kości, ponieważ menopauza może podnieść poziom stanu zapalnego w organizmie. Co najmniej 20 procent kobiet w wieku powyżej 50 lat ma osteoporozę, stan, który powoduje osłabienie lub łamliwość kości. W przeciwieństwie do tego, tylko cztery procent mężczyzn w tym samym wieku rozwija stan wyniszczający.

Suszone śliwki zwiększają gęstość kości!

Naukowcy poddali obserwacji 235 kobiet. Ochotniczki miały średnio 62 lata i przeszły już menopauzę.

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy równe grupy:

  • Jedna grupa nie spożywała suszonych śliwek.
  • Inna grupa spożywała co najmniej 50 gramów (g) suszonych śliwek dziennie lub od czterech do sześciu sztuk dziennie.
  • Ostatnia grupa spożywała 100 g suszonych śliwek, czyli 10-12 sztuk dziennie.

 

Zespół badawczy wykorzystał skany do pomiaru gęstości kości w biodrze, szyi i panewce biodrowej na początku badania, po sześciu miesiącach i po roku. Ustalili, że osoby niejedzące śliwek w ciągu roku traciły średnio 1,1% masy kostnej w biodrach. 

Tymczasem gęstość kości tych, którzy spożywali cztery do sześciu suszonych śliwek dziennie, prawie się nie zmieniła. Podobny wynik miału osoby jedzące najwięcej śliwek dziennie.

 

Badania krwi wykazały, że kobiety, które spożywały suszone śliwki, miały znacznie niższy poziom stanu zapalnego niż te, które tego nie robiły.  

Dr Mary Jane de Souza, kierownik badań i fizjoterapeutka w Penn State , powiedziała, że ​​spożywanie czterech do sześciu suszonych śliwek dziennie jest „dobrze tolerowane”.

„Biorąc pod uwagę wysoką zgodność i retencję przy dawce 50 g przez 12 miesięcy, proponujemy, aby dawka 50 g stanowiła cenną niefarmakologiczną strategię leczenia, którą można zastosować do zachowania gęstości masy kości biodrowej u kobiet po menopauzie i prawdopodobnie zmniejszenia ryzyka złamania szyjki kości udowej”. Podsumowała Souza i jej koledzy.

Podczas cyklu miesiączkowego uwalniany jest hormon estrogenowy, który pogrubia wyściółkę macicy, przygotowując się na możliwość zajścia w ciążę. Pomaga to również zmniejszyć stan zapalny, co zapewnia, że ​​kobiety nie tracą gęstości kości.

Jednak po menopauzie jajniki przestają wytwarzać estrogen, co prowadzi do wzrostu poziomu stanu zapalnego. Wpływa to na osteoklasty, komórki odpowiedzialne za budowę i utrzymanie kości, zwiększając ryzyko słabszych lub łamliwych kości u kobiet.

Eksperci uważają, że suszone śliwki mogą pomóc w utrzymaniu gęstości kości, ponieważ suszone owoce zawierają polifenole przeciwutleniające, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zwiększyć aktywność osteoklastów.

Suszone śliwki zawierają również magnez i witaminę K2, składniki odżywcze ważne dla utrzymania mocnych, zdrowych kości.

Jak włączyć suszone śliwki do diety?

Oto kilka sugestii, jak dodać więcej suszonych śliwek do swojej regularnej diety:

  • Jedz same suszone śliwki jako przekąskę.
  • Dodaj suszone śliwki do płatków śniadaniowych.
  • Wymieszaj suszone śliwki z orzechami, innymi suszonymi owocami, takimi jak morele i chipsy z gorzkiej czekolady, aby uzyskać zdrową mieszankę na szlak.
  • Dodaj suszone śliwki do wypieków.
  • Zmiksuj suszone śliwki lub użyj soku z suszonych śliwek, aby przygotować pożywne napoje lub koktajle.
  • Zmiksuj suszone śliwki i zjedz je jako „masło śliwkowe” lub dżem.
  • Dodaj suszone śliwki do pikantnego gulaszu, aby uzyskać pyszny smak.

Stosuj różnorodną dietę. Zapoznaj się z innymi naturalnymi owocami, które warto spożywać zamiennie ze Śliwkami. Znakomitym źródłem polifenoli są też oliwki, a szczególnie wysoką skutecznością w zapobieganiu stanom zapalnym pochwalić się może BalenceOil.