
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Zioła na zdrowie
- Odsłon: 1096
Maść ziołowa to środek do stosowania miejscowego wykonany z ziół i innych naturalnych składników. Balsamy można stosować w leczeniu drobnych problemów skórnych, takich jak oparzenia, ukąszenia owadów, zadrapania, wysypki, a nawet egzemy.
Maści są łatwe do wykonania i niedrogie. Możesz także zrobić je z kilku domowych składników, które już masz.

- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Zioła na zdrowie
- Odsłon: 1481
Pokrzywa działa na cały nasz organizm wzmacniająco i antybakteryjnie. Stosowana doustnie jako napar działa od środka, ale też jest stosowana jako płukanka do ust i na skórę, zwłaszcza w przypadku trądziku lub łupieżu. Z tego powodu popularne są szampony z dodatkiem pokrzywy i są to przeważnie najtańsze szampony.
Pokrzywa była bardzo popularna w dawnych czasach, stosowano ją zawsze, gdy organizm był osłabiony chorobą i potrzebował wzmocnienia. Co ciekawe była także dodatkiem do zup, zwłaszcza w czasach głodu, pomagała przeżyć biednym rodzinom najtrudniejsze czasy.

- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Zioła na zdrowie
- Odsłon: 2720
Poniższa lista nie jest ułożona według ważności, kolejność jest przypadkowa. Są to rośliny o silniejszych właściwościach zdrowotnych od leków, które warto uwzględnić w swojej diecie jako jej uzupełnienie.
Wszystkie te susze zasługują na dokładniejszy opis i niebawem taki umieszczę w tym serwisie.

- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Król
- Kategoria: Zioła na zdrowie
- Odsłon: 634
Gojnik — napar z gojnika, czyli herbata górska.
Gojnik to ponad 160 gatunków roślin. Jako napar jest wyjątkowo popularny w basenie Morza Śródziemnego i jest znany jako herbata górska.
Olejki eteryczne: Olejki eteryczne z gojnika składają się z wielu związków, głównie monoterpenów i seskwiterpenów, z których każdy stanowi zwykle mniej niż połowę zawartości olejku eterycznego.
Zastosowania kulinarne: Gojnik jako herbata górska jest popularny głównie na Bałkanach i w Turcji. Jest przygotowywany z suszonych kwiatów i liści. Gojnik podawany jest przeważnie z miodem, czasem także z cynamonem i ma bogaty aromat i smak. W Grecji jest bardzo popularny i zbierany na dziko, a później sprzedawany na lokalnych targach ziołowych.